En bryter må være sterk, utholdende, hurtig, fleksibel, spenstig, akrobatisk og robust. Idrettsprestasjoner på et høyt nivå er avhengig av disse fysiske kapasitetene.
Det er få idretter som i like stor grad prioriterer basistrening som bryting. En stor del av brytetreningen består av grunnmotoriske bevegelser som å krype, krabbe, rulle og slå hjul. Øvelsene styrker senene, forbedrer motorikk og leddkontroll. De fleste idrettsskader oppstår i forbindelse med ledd. Leddnær styrke beskytter leddene mot skader og overbelastning.
Rotasjoner som forlengs, baklengs, sideveis ruller kan både redusere og tilføre kraft til en bevegelse. Rotasjonbevelser er med til å fordele og redusere «impact» og dermed sannsynligheten for å pådra seg skader, for eksempel i forbindelse med et fall. Bryting er en idrettene med lavest skadeforekomst, til tross for at bryting er en av idrettene med størst volum av trening på høy intensitet.
Bryting ivaretar en helhetlig utvikling av utøveren og bygger et solid, allment, fysisk fundament. Dette fundamentet gjør utøverne i stand til å absorbere mye trening og virker skadeforebyggende.
Brytere har siden tidenes morgen vært kjent for sin styrke og sine atletiske ferdigheter. Dette er ikke tilfeldig, men resultat av fokus i treningen. Bryterne har ikke enkeltøkter med basistrening. Bryting er basistrening.
Siden bryting bygger fysisk robusthet og forebygger skader, er bryting også godt egnet som supplement til andre idretter. Hos oss i bryteklubben ønsker vi allsidige og robuste barn. Vi oppfordrer derfor våre medlemmer til å drive med flere aktiviteter. Allsidighet gir økt motivasjon og øker sannsynligheten for et langt idrettsliv. Vi ønsker ikke bare aktive barn, vi ønsker aktive voksne og friske eldre.
Det finnes mange eksempler på at bryting øker sannsynligheten for å lykkes i andre idretter: Ole Gunnar Solskjær er en av flere personer, som har tillagt bryting endel av æren for sine prestasjoner.
Vi har en oppskrift vi vet fungerer. Bryting gjør deg trent for å trene!